Fruzsi kalandjai

Fruzsi kalandjai

León

2018. április 16. - Fruzsi Ruszkai

Ma Leónt mutatom be. Ez egy röbidebb poszt lesz, mert sajnos ezen a napon borzasztó rossz időnk volt, csak az utolsó 2 órára sütött ki a napocska és a nap legnagobb részét tapas bárokban tölöttük mindenféle finomságot kóstolgatva, amiről természetesen elfelejtettem képeket csinálni...

Tehát az ESN szervezésével egynapos kiránduláson vettem részt Leónban. A város első sorban történelmi és kultúrális szempontból fontos. Réges régen, az 1. században, katonai tábornak alapították a 7. légió tagjai. Később az Asturiai Spanyol Királyság, majd a Leóni Királyság fővárosa lett. A reconquista (a "visszahódítás", amikor az Ibériai-félsziget felszabadult a muszlim megszállás alól) idején pedig szintén fontos szerepe volt. Kulturájában is gazdag, igazi gasztronómiai központ, idén elnyerte a gasztronómia kulturális főváros címét. Valamint a Camino de Santiago egyik megállója, aminek a sárga jelzését meg is találtam a karedrális előtti téren, az óra alatt. Íme:

img_20180324_124324.jpg

Az 1255-ben alapított katedrális itt is lenyűgöző, ugyanúgy, ahogy eddig mindig. De ez mégis valahogy tekintélyt parancsolóbb mint az eddigiek. Kinek ugrik be róla valami? Segítek, Párizs. Nos, igen, azt mondják, hogy a párizsi Notre Dame-ról mintázták. A festett üvegablakai emlékeztetnek talán legjobban a franciaországi gótikus templomokra, csak itt olyan "spanyolos". A rózsaszínes, kékes árnyalatokat itt sárgákra és piros színekre cserélték.

img_20180324_161349.jpg

img_20180324_155844.jpg

Innen a Plaza Mayor-ra vezetett az utunk, aminél érdekesnek találtam a reggeli és délutáni kontrasztot. Kattints a képre, és megérted miről beszélek:

A katedrálistól a sétáló utcán át a híres Casa Botines-hez juthatunk, amit maga Gaudí tervezett. Ez azért is különleges, mert Gaudí összesen 3 épületet tervezett Katalónián kívül és ezek közül az egyik ez. Persze, azért itt is meg van a katalán vonal, mert a ház egy katalán textilkereskedő család megrendelésére épült. A ház alsó részein műhely és bolt működött, a felsőbb emeleteken lakásokat adtak ki. Az építkezés kevesebb mint egy évig tartott, az akkori lakosságot ezzel teljesen sokkolva. (Bezzeg a Sagrada Familia, ami már 135 éve épül...�). Mindenki azt jósolta a városban, hogy a ház össze fog dőlni. A gyerekek még egy mondókát is kitaláltak, ami így szól: "La casa de los Botines se cae, se cae..." (A Botinék háza összedől, összedől...). Gaudí reakciója pedig csak annyi volt: "Ha így gondolják, kérem adják ezt írásba, hogy bekeretezhessem és kiakaszthassam az előszobába, ha kész az épület."

img_20180324_162236.jpg

A Gaudí-ház mellett pedig egy másik fontos épület helyezkedi el, a Guzmán palota, ami sajnos zárva volt, amikor ott jártunk, de az udvarra beosontunk. Így erről nincs semmilyen érdekes történetem, csak annyit tudok, hogy a Guzmán család egy nagyon gazdag és befolyásos család volt annak idején.

img_20180324_151617.jpg

A képeken nem látszik, de ezen a napon még a hó is esett... Remélem értitek miért borít ki teljesen ez a megboldonult időjárás.

A követekző napokban kicsit melegebb tájakra varázsollák Titeket, remélem velem tartotok!

Fruzsi

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsikalandjai.blog.hu/api/trackback/id/tr3513837214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása